Lokaal+-+kopieOp bijeenkomsten kan vaak niet alles gezegd worden. De aanwezigen kennen elkaar niet goed genoeg, sommige dingen liggen gevoelig en andere dingen vallen niet meer op.

Sinds het najaar van 2016 schrijf ik ter plekke verhalen en reflecties die ik aan het eind van de bijeenkomst voorlees. De ene keer in de vorm van een kort verhaal, de andere keer in de vorm van personages en soms in de vorm van een gedicht, maar altijd zijn het een nieuwe perspectieven op de sfeer, de dynamiek of de inhoud.

Hieronder vind je voorbeelden van stukken die ik ter plekke schreef. Op een workshop waarin organisaties met soapseries vergeleken worden en op intervisie bijeenkomsten in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (beiden in samenwerking met Henk Gossink van de KNAP Academie).

 


Voortdurend onderweg naar morgen

Op vrijdag 26 januari stijgen we even op uit het eeuwige midden. De voorwaarden zijn dezelfden als altijd, mensen die onwennig binnenkomen, het koffiezet apparaat dat te ingewikkeld is, de vrouwen die de kopjes aanvullen en de terugkerende vraag of iemand met de auto of met de trein is gekomen. Ik vraag niet of iemand ook de twee parkeerwachters in het hokje heeft gezien, dat is geen vraag die je gelijk stelt, maar het is wel een soap, ze zitten er de hele dag.

Lees meer


De kapel

Het is drie weken nadat we zijn gestart. Het is koud. Vijftien graden kouder dan toen. Met de jassen aan wachten we in de buitengalerij van de Observant. Het gaat over kroonjuwelen in Roosendaal. We beklimmen de trappen en komen in de Kapel. Hier zijn twee deuren. Initiatieven die twee kanten op kunnen. De tafel is niet rond, maar vierkant. Hier zitten ridders. Edellieden uit alle hoeken van het land die strategieën voor hun nobele doelen bespreken.

Lees meer


Sinterklaasgedicht

Beste Sint,

Dit jaar geen lijstje, geen gezeur om sokken of zakdoeken, maar een gedicht,
Speciaal op u gericht om onze ambitie een gezicht te geven.

Wij wensen een goede democratie.
Daarom zitten wij hier om kwart over drie
En zijn wij samen groter dan de som
Der delen
Wij zijn niet met velen
Wij zijn die tien procent die vooruit wil kijken
Die sinterklaasgedichten voor de gemeente laat wijken
Die na jetlag, cultuurshock en nederlaag
Hier vandaag weer zitten.

Lees meer