Een volle werkweek

In de voortuin van het huis waar Estrella (26) met haar twee kinderen, haar moeder en de vriend van haar moeder woont, staat haar PostNL fiets tegen het raam en liggen de elastieken op de grond.

‘Ik doe sinds januari dit jaar weer twee dagen per week de post,’ vertelt ze als we later op de bank in de woonkamer zitten. Haar moeder haalt de kinderen van school en de hond Akira ligt in haar kooi. ‘Ik was al twee jaar aan het solliciteren, maar ik kreeg nergens een reactie op. Bij de post werd ik een uur later terug gebeld en kon ik dezelfde week beginnen.’

Estrella is twee weken geleden via Werkkracht als schoonmaakster bij Asito aan de slag gegaan. Ze heeft twee jaar de opleiding tot technisch fotograaf gedaan, maar werd in het examenjaar zwanger en haalde de examens niet. Op haar twintigste begon ze met een opleiding ICT en dat jaar werd ze ongepland weer zwanger. ‘Toen ben ik door de directeur van school getrapt, hij vond me onbetrouwbaar.’

Tot haar vierentwintigste zorgde Estrella vooral voor haar kinderen, met beide vaders heeft ze geen contact meer, en af en toe tekende en fotografeerde ze. Twee jaar geleden begon ze actief met solliciteren, maar ze werd in al die tijd maar een keer uitgenodigd op gesprek. ‘Bij een schoonmaakbedrijf, maar daar vonden ze toch iemand met meer ervaring.’

Een paar maanden geleden ging Estrella voor het eerst naar het UWV voor een uitkering en daar werd ze aan Werkkracht gekoppeld. ‘Ik heb nooit eerder als schoonmaker gewerkt, maar het is op zich makkelijk en er is iemand die met mij meeloopt om dingen uit te leggen. Het vult mijn dagen een beetje.’

Het liefst zou Estrella binnen een paar jaar een eigen huis voor haar en de kinderen hebben. En haar droombaan? ‘Portrettekenen. Dat doe ik nu af en toe tussendoor, maar dat zou ik wel vaker willen en dat weet Werkkracht wel ja. Ze belden me gister dat ze iets gezien hadden met storytelling en vloggen, dat zou ook al leuk zijn. Iets creatiefs.’

Dit portret vormt onderdeel van de Sociale Monitor (Ede, 2018), een publicatie voor de gemeenteraad van de gemeente Ede.

Fotografie: Robert Lagendijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s