Perspectief bieden

‘Mag ik de inwoners ook uitnodigen?’ vraagt kwartiermaker Amal (42) aan de telefoon, ‘Dit is hun initiatief!’

Een paar dagen later zitten, Amal en actieve bewoners Ayaan (35), Sahar (48), Ifalcat (46) en Zeineb (50) in de Doe- en Leerplaats in Ede Zuid, een grote ruimte op de begane grond van de Groot Haversteeg die de gemeente voor buurtbewoners huurt.

Ayaan, Sahar, Ifalcat en Zeineb vertellen enthousiast over de uiteenlopende activiteiten die zij hier met andere actieve bewoners organiseren. Van ontmoetingsbijeenkomsten en activiteiten in samenwerking met het Witte Kerkje in Lunteren (‘Als je samen iets doet, let je minder op de verschillen’) tot huiswerkklassen voor jongeren, brei- en haaklessen waar per week veertig tot zestig vrouwen op af komen en informatiebijeenkomsten voor statushouders.

‘Alle bijeenkomsten hebben gemeen dat ze gericht zijn op het bieden van perspectief en het ophalen van signalen,’ vertelt Amal. ‘In de huiswerkklassen moedigen we de jongeren bijvoorbeeld aan om, naast huiswerk te maken, te dromen over de toekomst.’

‘En te bedenken hoe ze die dromen werkelijkheid kunnen maken,’ vult Ayaan aan. ‘Volgende week heb ik een afspraak met een programmeur waar een van de jongens contact mee heeft gelegd, ze willen programmeer-lessen en een miljoenenbedrijf starten.’
De vrouwen lachen hard.

De activiteiten en de dromen en wensen die zijdelings ter sprake komen, vormen samen ook signalen waar de gemeente iets mee zou kunnen doen, legt Amal uit. ‘Dit is waar de Right to Challenge over gaat en dat probeer ik als kwartiermaker te stimuleren: Deze actieve bewoners weten het best wat er in Ede Zuid speelt en kunnen op basis daarvan, in overleg met een opgave-eigenaar van de gemeente, een gezamenlijke opgave formuleren. Welke ondersteuningsvragen liggen er? Hoe kunnen die het best aangepakt worden? Wat kunnen bewoners hierin betekenen? En welke financiële ondersteuning kan de gemeente hiervoor bieden? Die vragen werken ze samen uit. Ik ben echt onder de indruk van hoe zeer de gemeente en gemeentelijke organisaties al op inwoners vertrouwen.’

Sahar: ‘We werken samen met de gemeente aan projecten over voeding en afval.’

Ifalcat: ‘En we hebben Werkkracht naar aanleiding van de bijeenkomst met statushouders geholpen om de informatiefolder opnieuw op te stellen.’

‘Hiervoor was ik alleen druk met mijn familie, maar ik ben blij dat ik nu iets voor de buurt kan doen,’ zegt Zeineb, terwijl ze naar de juiste Nederlandse woorden zoekt. ‘Ede is ons nieuwe huis.’

Dit portret vormt onderdeel van de Sociale Monitor (Ede, 2018), een publicatie voor de gemeenteraad van de gemeente Ede.

Fotografie: Robert Lagendijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s