‘Samen sta je sterk’

WhatsApp Buurt Preventie groepen nemen in heel Nederland een hoge vlucht. Ook in Heerhugowaard. In 2016 werd de eerste WhatsApp Buurt Preventie groep opgericht en inmiddels zijn er zevenentwintig groepen actief die allemaal zo hun eigen mores hebben. Twee oprichters, Henny Boudewijn (Schrijverswijk) en Marcel Snoek (De Draai), over hun beweegredenen en aanpak. Henny: ‘Wij breiden langzaam uit naar meer zorgen voor elkaar.’ Marcel: ‘Wij zijn echt geënt op veiligheid.’

Henny Boudewijn
Henny kwam op haar tiende jaar in de Bomenwijk wonen en is daarna altijd in Heerhugowaard gebleven. Sinds vijfenhalf jaar woont ze in de Schrijverswijk. Ze heeft een achtergrond als manager in de IT en werkt op dit moment niet. We spreken op een vrijdagmiddag af in buurtcentrum De Horst. Voor haar ligt een zwarte map met alle informatie over de WhatsApp Buurt Preventie groep die ze eind vorig jaar startte: De mail met informatie en regels die ze naar alle geïnteresseerden stuurden, de lijst met contactgegevens van de leden, een kaart van de Bomenwijk waarop de leden van de WhatsApp groep met sterretjes zijn aangegeven. Henny, half verontschuldigend: ‘Ja, ik werk heel grondig en kijk vooruit.’

Elkaar nog beter leren kennen
‘Waarom heeft de Schrijverswijk een WhatsApp Buurt Preventie groep nodig?’
Henny denkt even na: ‘Ik weet nog niet zeker of we het écht nodig hebben. We zijn nog in de pilot fase, maar het lijkt er op dat er behoefte is aan zo’n groep. Dat wilde ik eerst nagaan. Ik ben van mezelf heel sociaal ingesteld en was lang werkzaam als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ik geloof dat je elkaar als buurtbewoners goed kunt helpen. Vorig jaar werd ik lid van NextDoor, een website waarop buren allerlei berichten met elkaar kunnen delen en daarop zag ik dat veel wijkbewoners elkaar inderdaad graag willen helpen. Mensen delen hun gereedschap met anderen of pikken het oud papier van een buurvrouw op. De buurtpreventiegroep lijkt mij een goede en betrouwbare ingang om elkaar nóg beter te leren kennen en signalen over veiligheid te delen.’

Drieënveertig reacties
Henny neemt een slok van haar koffie en vertelt hoe ze de opzet van de groep heeft aangepakt: ‘Vorig najaar zag ik op de website van WhatsApp Buurt Preventie dat de Schrijverswijk nog geen groep had. Vanaf toen heb ik me in de regels en mogelijkheden verdiept en heb ik met de gemeente, de wijkagent en MET contact gehad om te horen wat er allemaal bij zo’n WhatsApp groep komt kijken. Welke verantwoordelijkheden je als beheerder hebt, of je aansprakelijk bent, dat soort dingen. Op basis van die gesprekken en de landelijke website heb ik een informatiedocument opgesteld dat ik naar geïnteresseerden kon sturen. De donkere dagen leken me een goed moment om de interesse in deze WhatsApp groep te peilen. Ik had zoiets van: “Als het tien mensen zijn is het al fijn.” Ik heb een berichtje in Next Door geplaatst en dezelfde week had ik drieënveertig reacties van mensen die mee wilden doen.’

Overlast melden
De koffie is op. We gaan de wijk in die Henny, als hondenbezitter, goed kent. De wijk is groot, ‘meer dan duizend huishoudens’, maar ook op het kleine rondje dat we nu lopen, kan Henny verschillende aandachtspunten aanwijzen. ‘Dat is het oude postkantoor, de perfecte hangplek voor jongeren,’ vertelt zij als we langs een afgelegen hoek lopen. En bij een grasstrook iets verderop: ‘Hier is gister gif gevonden, één hond is direct overleden, een andere hond is in kritieke toestand.’ Henny legt al lopend uit wat het verschil is tussen de WhatsApp alert groep en de besloten Facebook groep die zij tegelijkertijd opende. ‘De WhatsApp alert groep is alleen bedoeld voor urgente zaken, anders is het voortdurend pling, pling en haken mensen af. Maar ik vind het ook nog zoeken wat dan echt urgent is. Laatst hing er een politiehelikopter boven de wijk, meld je dat dan?’

Ontfermen over de kat
Op de Van Eedenstraat gaat Henny verder: ‘De Facebook groep is voor de niet-urgente zaken. Hier breiden we langzaam uit naar meer zorgen voor elkaar. Buren die zich ontfermen over de kat van een oudere alleenstaande dame die in het ziekenhuis opgenomen is, plannen om niet-Nederlandse families in de wijk meer te helpen. Van dat soort initiatieven krijg ik echt het gevoel dat je het samen doet als buurt.’

Als we voor De Horst staan, vraag ik Henny tot slot, wat de App groep haar zelf heeft gebracht. Ze glimlacht: ‘Als ik nu met de hond loop, voelt het veel meer als mijn buurt. Het is heel grappig hoe dat werkt. Je herkent mensen opeens van gezicht. Die mevrouw met die hondjes die we net zagen; we komen elkaar regelmatig en we spreken elkaar nooit, maar toen ik vroeg wie met het verspreiden van de folders wilde helpen, meldde zij zich meteen aan. Je leert elkaar echt beter kennen.’

Voorlichtingsavond Op 7 maart is van 19:00 tot 20:30 een informatiebijeenkomst over de WhatsApp Buurt Preventie groep in De Horst. Op deze avond zullen de wijkagent, de gemeente en een jongerenwerker van MET meer vertellen over veiligheid in de wijk en kunnen inwoners vragen stellen.

Marcel Snoek
Marcel en Sandra Snoek wonen sinds twee jaar met hun twee jonge dochters in De Draai. Marcel werkt in de beveiliging en heeft een eigen bedrijf in VIP vervoer. Marcel zette samen met een aantal anderen het eerste bewonerspanel van De Draai op, maar stapte daar uit toen de meningsverschillen opliepen. ‘Ik wilde voorkomen dat ik straks niet meer kon barbecueën met mijn buurman’. In februari 2016 startte hij een WhatsApp Buurt Preventie groep. We spreken af op zijn vrije dag waarop hij duizend en een dingen moet regelen.

De Draai is een dorpje
Terwijl Marcel voor de foto zijn kluskleding verruilt voor normale vrije tijdskleding, geeft Sandra ons een rondleiding door hun ruime huis aan het water. Ze vertelt dat Marcel en zij in Zandvoort hebben geleerd hoe belangrijk het is om je in te zetten voor de buurt: ‘In Zandvoort staan de bewoners samen sterk tegen de badgasten.’ Marcel komt de trap af en beaamt dat. We gaan gelijk de deur uit voor een rondje door de wijk die twee jaar geleden is opgeleverd. Bij het naar buiten gaan zet Marcel een kinderfiets opzij. ‘Dat is het mooie aan De Draai, het is echt een dorpje. Hier kunnen mijn dochters gewoon buiten fietsen. Iedereen houdt een oogje in het zeil.’

Open raam
Via het Horecapleintje, dat Marcel en zijn buurman zo hebben gedoopt en waarvoor zij een eigen straatbord hebben gemaakt, lopen we richting de rand van de wijk. Onderweg worden we gevolgd door twee kleine jongens op fietsjes en een kat. Ik vraag Marcel wat de belangrijkste reden was om de App groep te starten.
‘Veiligheid voor de buurt. Met de App groep kun je beter op elkaar en elkaars spullen letten.’ Marcel vertelt dat hij op de website van het buurtpanel de aankondiging voor de groep heeft gedaan en dat de App groep inmiddels 65 leden telt. Er is ook een besloten Facebook groep waar nog meer mensen lid van zijn. Marcel bewaakt dat het in de App groep alleen over acute dingen gaat. ‘Over een deur of raam dat open staat, verdachte auto’s of verdachte personen. Laatst was er een aantal keer een busje in de wijk dat aanbelde om het over glasvezel te hebben. De bus had geen logo, de mannen hadden shirts zonder logo’s, niks. Dan zetten we gelijk een fotootje in de groep.’

Tips over veiligheid
‘Gaat de Facebook groep ook over andere dingen?’
‘Nee,’ zegt Marcel, ‘wij zijn echt geënt op veiligheid. Op Facebook plaatsen we alleen minder acute vragen en tips. Daar plaats ik voor de vakantie tips over het voorkomen van inbraken. Daar weet ik vanuit mijn werk veel van. Veel mensen vinden het lekker om hun huis helemaal schoon achter te laten, maar laat maar een kopje op tafel staan.’
‘En hoe komen de barbecues tot stand?’ vraag ik als we weer voor zijn huis staan.
‘Daarvoor hebben we weer andere App groepen,’ lacht Marcel, ‘en soms ontstaan die gewoon spontaan!’

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s