‘Het is wel makkelijk hoor’

‘Meneer van Eijk hoort slecht, ik heb gezegd dat het wel handig is als hij zijn gehoorapparaat in heeft,’ mailt Martine Raams, welzijnsadviseur bij MET, mij voordat ik meneer van Eijk bel.
‘JA?’ hoor ik aan de andere kant van de lijn.
‘WIE?’

Na een paar minuten heb ik uitgelegd dat ik voor de gemeente Heerhugowaard schrijf over activiteiten in de buurt die mensen helpen om zo zelfstandig mogelijk te leven. Meneer van Eijk wil wel iets vertellen over de telefooncirkel van Humanitas, – ‘Ik heb nog niet zoveel ervaring hoor!’ – en we maken een afspraak voor de week erna.

Vrij blijven
Als ik woensdag aan het eind van de ochtend aanbel, zit meneer Van Eijk in de woonkamer woordzoekers te maken. De zon valt op het dikke puzzelboek. In de rechterbovenhoek heeft hij de datum van vandaag geschreven.
‘Hoeveel maakt u er op een dag?’ vraag ik.
‘Even kijken, twee of drie als het kleintjes zijn, zegt meneer Van Eijk al bladerend. Daarna pakt hij de puzzel van vandaag terug en gaat hij door met strepen, terwijl we verder praten. De kamer is licht en opgeruimd en overal hangen foto’s van zijn vrouw. Ze stierf zes jaar geleden aan kanker. ‘In drie weken tijd. We hebben daar een bed neergezet, het was wel een rommel, maar dat gaf niet. We redden het met z’n tweeën.’

Ik vraag of meneer Van Eijk nu een huishoudelijke hulp heeft.
‘Nee, nee, ik doe alles zelf!’ roept hij, ‘Het valt soms niet mee, maar ik heb een vast ritme. Vandaag stofzuig ik de woonkamer, morgen boven. Ik kook ook elke dag, ik heb mijn hele leven in de keuken gewerkt. Woensdag altijd boerenkool. Zo lang het gaat, gaat het. En als het niet gaat vraag ik zorg. Maar daar denk ik nog maar niet aan. Ik moet vrij blijven.’

Alles oké?
‘Bent u vandaag al gebeld?’ vraag ik.
‘Ja, elke dag tussen half negen en negen bellen we,’ legt meneer Van Eijk uit. ‘Het is wel makkelijk hoor. Ik heb twee weken geleden de lijst gehad. Het is alleen een beetje veel, elke dag. Maar goed het zal wel niet zo handig zijn, om de zoveel dagen. Mevrouw Hagen belt mij altijd en ik bel er eentje uit Alkmaar. De telefooncirkel is ook vanuit Alkmaar geregeld. De laatste belt de leidster en dan is de cirkel rond.’

Ik vraag of hij dan ook een praatje maakt als hij belt, maar dat is niet het geval.
‘Op de lijst met instructies staat dat we niet langer dan drie minuten mogen kletsen, maar ik ben altijd met een minuut klaar. Het is gewoon even: “Goeiemorgen, alles oké?” En dan weer verder. Anders duurt het te lang en zit die leidster ook maar te wachten.’

Mug
Op de kalender zie ik dat meneer Van Eijk volgende week jarig is. Hij vertelt dat hij 83 wordt en dat zijn zuster uit Haarlem met haar dochter langskomt.
‘Komt u ook uit Haarlem?’ vraag ik.
‘Ja, ik ben een echte mug,’ glimlacht meneer Van Eijk.

Op zijn zestigste is hij naar Heerhugowaard gegaan omdat hij graag een tuin wilde. Hij heeft geen kinderen. ‘Zo gaat dat in het leven.’

Ik vraag of hij in Heerhugowaard nog andere contacten heeft.
‘Nee hoor, contacten, wat heb je eraan? Ik fiets gewoon. Elke dag een half uur. Of ik ga met het OV naar Haarlem. Of als het lekker weer is en de trein gaat naar Nijmegen, dan ga ik daarheen. Lekker statten en weer terug. Daar hou ik wel van.’

Gekke dingen
Als ik meneer Van Eijk vraag waarom hij bij de telefooncirkel wilde, denkt hij even na.
‘Ik heb Suiker 2, bejaardensuiker, en ik had het via de dokter al een paar keer met een mevrouw van MET (Martine Raams, red.) gehad over zoiets. Je komt van die gekke dingen tegen. Bejaarden die alleen wonen en al een halve week dood op de grond liggen. Maar goed, er bestond heel lang niets. Maar even geleden zei die mevrouw van MET dat er wel iets vanuit Humanitas vanuit Alkmaar was, en toen heb ik me aangemeld. Ik vind het wel een prettig idee. Het idee dat je veilig bent. Gewoon door even bellen. Ik ben niet zo’n preuzelaar (iemand die ingewikkeld over dingen nadenkt, red.).

Meneer Van Eijk staat op en pakt de lijst erbij. ‘Het zijn allemaal dames, volgens mij staat er nog een man op de lijst. Kijk, uit 1922 is er eentje. 1922! Dat is echt een oude tante hoor. En hier eentje uit 31, dat gaat nog wel.’
‘Denkt u dat u elkaar ooit gaat ontmoeten?’ vraag ik.
‘Het zou kunnen dat we na een jaartje eens zeggen: “Laten we eens een kopje koffie drinken samen.” En dat ik dan naar Alkmaar ga. Ja, dat zou kunnen.’

We nemen afscheid en meneer Van Eijk bedankt me meerdere keren voor mijn komst.

Yannick Nijsingh, maatschappelijk werker Humanitas: ‘De telefooncirkel van Humanitas bestaat al meer dan dertig jaar. Op dit moment hebben we vierenvijftig deelnemers, waarvan de meeste in Alkmaar wonen en vijf in Heerhugowaard. En nieuwe deelnemers zijn altijd welkom! Twee jaar geleden hadden we nog achttien deelnemers en hebben we gepeild of hier nog behoefte aan was. Dat was er. Toen hebben we besloten om hier weer extra op in te zetten. Het is de bedoeling dat mensen langer thuis blijven wonen en voor sommige mensen is een telefooncirkel dan heel prettig. Het geeft net een veiliger gevoel en dat geldt vooral voor mensen die een vrij klein sociaal netwerk hebben. Met hulp van de telefooncirkel zie ik dat mensen hun netwerk soms zelfs wat uitbreiden. Twee mannen van ver in de tachtig die lunchvrienden zijn geworden en een keer per maand buiten de deur gaan lunchen, dames die elkaar na 9:00 terug bellen omdat ze in de belronde zelf maximaal drie minuten mogen bellen. Nieuwe contacten leggen is voor oudere mensen lastiger dan voor jongere mensen. Maar als je elkaar elke dag belt is de drempel veel minder hoog om een kaart te sturen of eens samen koffie te gaan drinken. Vanuit Humanitas krijgen we via de telefooncirkel eerder signalen over of iemand extra ondersteuning nodig heeft. Vorig jaar overleed de zoon van een van de deelnemers, die meneer hebben we kunnen ondersteunen met rouwbegeleiding.’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s